Europeiske eksperter: Egenkapitalbeviset oppfyller alle kravene i CRR

Publisert

Norske egenkapitalbevis oppfyller kravene til ren kjernekapital etter EUs kapitalkravsregelverk (CRR). Det finnes ingen rettslig begrunnelse for at egenkapitalbeviset må bære tap pari passu (på lik linje) med eierløs kapital. Det var det tydelige budskapet fra tre europeiske eksperter som i dag delte sine vurderinger av regelverket og hva endringene Sparebankutvalget har foreslått betyr for sparebankmodellen.

Professor Andrea Resti (Bocconi University) er en av Europas fremste eksperter på bankregulering. Han konkluderte med at egenkapitalbeviset fullt ut samsvarer med kravene i CRR. Samtidig understreket han at eventuelle endringer i regelverket vil være et politisk valg, ikke en juridisk nødvendighet, og advarte mot utilsiktede følger for bankstruktur, kapitaltilgang, finansiell stabilitet og lokal verdiskaping. I sitt innlegg trakk han særlig frem følgende:

  • Ingen, verken Det europeiske banktilsynet (EBA), Finanstilsynet eller Sparebankutvalget, har dokumentert at CRR krever pari passu-tapsdekning mellom egenkapitalbevis og eierløs kapital.
  • Dersom norske myndigheter likevel ønsker å gjøre sparebankene mer like aksjeselskaper, er det et politisk valg – ikke et rettslig krav. Hvis en slik modell velges, bør konsekvensene for bankstruktur, kapitaltilgang og samfunnsrolle være tydelig belyst og forstått.

Resti fikk full støtte fra Michael Engelhard, leder for banktilsyn og myndighetskontakt i den tyske sparebankforeningen (DSGV), som også trakk paralleller til erfaringer fra Tyskland og fremhevet viktigheten av en mangfoldig bankstruktur for samfunnet som helhet.

Ines Scacchi, Head of Regulatory Affairs i European Savings and Retail Banking Group (ESBG), understreket at saken er prinsipielt viktig for hele det europeiske sparebanksystemet. Hun var kritisk til EBAs vurderinger og håndtering av prosessen, og pekte særlig på utfordringer knyttet til mandatforståelse, transparens og kravet til ansvarlighet i EU-forvaltningen.

Saken har høyeste prioritet i Sparebankforeningen.

–  Vi vil nå vurdere neste steg i det videre arbeidet og være i tett dialog med norske myndigheter for å sikre en grundig og helhetlig oppfølging. Det er avgjørende at norske myndigheter tar saken videre med EBA, for å sikre at de har reell forståelse av hvordan kapitalstrukturen i norske sparebanker faktisk fungerer – og hvilke konsekvenser eventuelle endringer kan få, sier Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen.

Sparebankforeningen mener i likhet med en rekke andre aktører, både nasjonalt og internasjonalt, at det er både fullt mulig og helt nødvendig å videreføre egenkapitalbeviset som ren kjernekapital (CET1) innenfor dagens regelverk.

– Egenkapitalbeviset er en sofistikert finansiell innovasjon som har gjort det mulig å hente inn markedskapital uten å miste sparebankenes særpreg. Det har levert stabilitet, mangfold og samfunnsverdi i over tre tiår. Å bevare dette som CET1-kapital er både mulig og ansvarlig, sier Riiser.

Se hele webinaret her.

Last ned presentasjonene her:
Andrea Resti, Bocconi University
Ines Scacchi, ESBG

Kontakt oss

Ansattbilder. Portrettfoto.
Et portrettbilde av Magnus Eidem, kommunikasjonssjef i Sparebankforeningen, Foto.