Egenkapitalbeviskonferansen: Solid vekst for de mindre sparebankene

Rundt hundre interesserte fant veien til Sparebankforeningens egenkapitalkonferanse for mindre sparebanker. Møtesalen var fylt opp av banksjefer, analytikere og profesjonelle investorer med interesse for sparebankenes resultater og utvikling.

Finansanalytiker Nils Christian Øyen i SpareBank 1 Markets var først ut med en analyse av sparebankenes situasjon i markedet, og for sparebankene var det oppløftende å konstatere at hans analyser av næringen var svært positive.

Øyen viste til at sparebankene har en unik posisjon i det norske markedet.

– Samlet sett har sparebankene 43 prosent av lånene i personmarkedet og 31 prosent av lånene til norsk næringsliv. Sparebankene har økt sin andel i privatmarkedet med 3 prosent de siste sju årene. Mens DNB i samme periode har hatt en tilbakegang på 2,9 prosent

Sterk vekst i de siste i halvannet år

Etter hvert som de store bankene legger ned filialer rundt og digitaliserer virksomheten, så har sparebankene hatt en vekst de siste seks kvartalene, spesielt i privatmarkedet.

– Sparebanker med en forvalting under 10 milliarder har hatt en utlånsvekst i perioden på hele 23 prosent i privatmarkedet, de mellomstore sparebankene har i perioden økt utlånsveksten med 15 prosent, mens de store sparebankene med over 30 milliarder har hatt en utlånsvekst de seks kvartalene på 17 prosent.

I motsatt ende av vekstskalaen finner vi DNB med en vekst i samme periode på fem prosent, sa Øyen.

Gode presentasjoner

De sju banksjefene som presenterte sine sparebanker gjorde en god jobb. De hadde nok litt forskjellig utgangspunkt, men de fikk fremhevet situasjonen for egen bank, og betydningen sparebanken har i sitt lokale markedsområde. Presentasjonene til banksjefene finner man på Sparebankforeningens sider.

Dette var Interessant

Knut Børke fra selskapet Børke Holding AS var en av deltakerne på konferansen. For en tid tilbake solgte han sin bedrift og er nå på leting etter gode investeringsprosjekter.

– Jeg har gjort noen investeringer, blant annet gjennom å kjøpe hus i Spania. Men jeg har fortsatt en god del kapital som jeg som jeg ønsker å investere. Jeg har liten kjennskap til sparebankene og egenkapitalbevis. Men, en venn av meg ga meg et tips om denne konferansen. Det jeg har fått høre om her har vært interessant. Derfor vil jeg vurdere om jeg skal investere i egenkapitalbevis, sier Knut Børke.